duminică, 27 ianuarie 2013

Neurodermita


Neurodermita este inflamatie cutanata cronica de origine nervoasa ce se caracterizeaza prin eczeme umede ce produc prurit. Daca bolnavul se scarpina, in microleziuni pot patrunde bacterii, starea pielii inrautatindu-se si mai mult. La finele episodului, zonele afectate se usuca, pielea ramanand ingrosata, cu tendinta de descuamare.
Epiderma si nervii au o origine comuna. Creierul si pielea se dezvolta inca inainte de cea de-a treia luna de sarcina si comunica prin aceiasi neurotransmitatori. Aceasta ar putea explica faptul ca multi bolnavi constata cum stresul si tristetile se exteriorizeaza la ei prin intermediul pielii. La aproximativ 30% dintre pacientii cu neurodermita, tensiunile sufletesti, teama sau deznadejdea declanseaza noi episoade ale bolii.
Daca imprejurarile stresante isi prelungesc durata, si presiunea psihica depaseste limita acceptabila, organismul secreta o cantitate sporita de hormoni ai stresului. Sistemul imunitar, oricum dezechilibrat, reactioneaza cu o sensibilitate maxima: celulele imunitare sunt activate excesiv, mecanismele naturale de aparare se manifesta vehement si dezordonat.

Se disting doua forme de neurodermita: cronica si difuza.
1. Neurodermita cronica circumscrisa debuteaza prin prurit, intermitent, care se exacerbeaza seara si sub influenta abuzurilor alimentare sau a emotiilor. Scarpinatul consecutiv pruritului produce modificari ale pielii din regiunea afectata, care devine rosiatica si prezinta niste ridicaturi aplatizate,usor lucioase. Aceste modificari se accentueaza progresiv si realizeaza aspectul caracteristic perioadei de stare a bolii.
Pruritul care precede aparitia leziunilor persista in tot cursul evolutiei lor. Acest simptom apare intermitent in crize si antreneaza nevoia de scarpinat.
2. Neurodermita difuza se diferentiaza de forma precedenta, prin faptul ca pruritul si lichenificarea sunt difuze.
Aparitia leziunilor este precedata de prurit generalizat si intermitent. Sub influenta scarpinatului apar mai intaI papule punctiforme latite si lucioase, care cu timpul conflueaza producand placarde lichenificate, difuze, cu marginile neregulate.
Neurodermita trebuie diferentiata de eczema cronica lichenificata, care totdeauna este precedata de veziculatie si zemuire, precum si de lichenul plan, in care papulele ovalare plane, lucioase, au in centrul striatii caracteristice si sunt de obicei izolate. 

Tratament naturist:
- zeolitul favorizează vindecarea diferitelor micoze, herpesului, neurodermitelor şi psoriazisului.
- uleiul de coacaz negru:
Extern: anti-inflamator, ajută la calmarea durerilor reumatice. Hrăneşte pielea devitalizată, uscată sensibilă, afectată de eczeme, psoriazis, neurodermită.
Intern: un antioxidant puternic. Are efect benefic asupra tensiunii arteriale şi sistemului vascular. Reduce nivelul trigliceridelor din sânge. Dezintoxică în profunzime, facilitează digestia, stimulează funcţionarea  ficatului, a pancreasului, a splinei şi a rinichilor. 

Administrare: 5-10 picături /zi
- margusa este  utilizată în diverse tratamente dermatologice şi reumatice. Este eficient în acnee, comedoame, arsuri, intoxicaţii, inflamaţii, poliartrite, psoriazis.
- gemoderivatul de ulm:afecţiuni ale ţesutului cutanat (dermatite de diverse etiologii, dermatoze, piodermii, herpes, eczeme, seboree, impetigo), afecţiuni ale mucoaselor (stomatite, afte, cervicite, leucoree, eroziuni ale colului uterin), gută, hipercolesterolemie.
- gemoderivatul de tei argintiu:adjuvant in distonie vegetativa cu manifestari de anxietate; insomnia adultului si copilului; dezobisnuire de somnifere; emotivitate; tranchilizant in alergii; prurit nervos, tulburari cardiace date de stres.
- aloe vera: intre 1956 - 1957 d.H. - N. Nordvinov si B. Rostotsky (Rusia) au realizat un studiu cu privire la eficienta tratamentului cu aloe vera asupra afectiunilor dermice. Rezultatele obtinute au fost uluitoare timpul de vindecare al arsurilor de gradul II si III s-a redus de la 30-45 de zile la 15-16 zile. De asemenea, s-au obtinut rezultate surprinzatoare si in tratamentul altor afectiuni dermice precum: degeraturi, taieturi, pustule, eczeme, iritatii, psoriazis, neurodermita chiar si cancer. 1959 d.H. - E.P. Pendergrass, in urma cercetarilor sale a observat ca aloe vera favorizeaza regenerarea culorii naturale a pielii, fara a produce toxicitate, aceasta datorita puterii de regenerare a celulelor epiteliale.

Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri

Un comentariu:

  1. Majoritatea timpului am mâncărimi furnicături ale pielii dar fara iritați sau roşeața dar în perioada verii imi ies pe corp pete mari si rosi umflate si dureroase la scărpinare pentru ca mănânca pielea foarte tare.Îmi puteți spune ce este si de ce.

    RăspundețiȘtergere