sâmbătă, 29 iunie 2013

Tratament naturist pentru infectiile fungice


Infectiile fungice se dezvolta atunci cand tesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi (ciuperci). Acest tip de infectie poate cauza afectiuni usoare de piele, infectii grave ale tesuturilor pulmonare sau ale pielii  sau boli sistemice. Fungii dismorfici initial nu provoaca afectiuni, dar in timp isi pot modifica forma (factorul principal fiind mediul) provocand diverse dezechilibre, alti fungi sunt patogeni si pot cauza boli grave.
Multi oameni sufera din cauza dezvoltarii excesive a unui microorganism numit candida albicans .

Simtome:
- oboseala
- probleme gastrointestinale (balonare,constipatie,diaree,arsuri la stomac)
- probleme genito-urinare
- probleme neurologice:depresie,ameteala,dureri de cap,iritabilitate,pofta exagerata de dulce
- probleme respiratorii:astm,bronsita
- slabirea sistemului imunitar 
Cele mai puternice emotii asociate cu candida sunt resentimentele (antipatiile acumulate,dar si frustrari si manii acumulate).

Dieta trebuie sa fie preponderent alcalina,preferandu-se alimentele cu frunze verzi.
Se evita alimentele acide si care contin zahar


Tratament naturist are in vedere:
- administrarea de produse care alcalinizeaza organismul
- produse care combat infectia fungica
- produse care cresc imunitatea

Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri

luni, 24 iunie 2013

Tratament naturist pentru chistul ovarian dermoid


Chistul dermoid este un tip organic de chist al ovarelor, format dintr-o structura celulara foarte asemanatoare pielii. Este format in mare din grasime, dar poate contine si un amestec de tesuturi diverse: par, dinti, cartilaje, oase etc. Au o marime extrem de mica si nu se manifesta decat in foarte putine cazuri.
Acest tip de chist este extrem de neobisnuit si este considerat mai degraba o anomalie, ciudatenia din spatele lui nefiind nici pana acum elucidata.
Se mai numeste si teratom in termeni medical, care in limba greaca inseamna "tumora monstruoasa".

Tratament natural:
- salvia: efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.
- cretisoara: are un efect puternic reglator hormonal si previne aparitia chisturilor ovariene sau evolutia lor spre chisturi septate.
- coada soricelului: indiferent ca este vorba de candidoza sau infectie urniara, tratamentul pe baza de coada soricelului stimuleaza si grabeste eliminarea bacteriilor vinovate de aparitia afectiunii respective.
- galbenelele: cresc capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor, avand actiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene si antifungice. Se folosesc ca adjuvant in toate infectiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor.
- serra plus: ataca si dizolva: materia moarta din organism precum: celule moarte, fibroame, chisturi, depuneri adipoase, inflamatii (traume) postoperatorii.

Pentru retete personalizate de tratament, dieta si alte informatii, nu ezitati sa-mi scrieti pe adresa plantevindecatoare@gmail.com.

duminică, 23 iunie 2013

Tratament naturist in alergii


Alergia este o stare patologica manifestata prin cresterea sensibilitatii si reactivitatii la anumite substante straine, introduse in organism pe diverse cai (digestive, respiratorii, injectabila, etc.). 
Alergia mai poate fi definita ca fiind raspunsulneadecvat al sistemului imunitar la o substanta care,in mod normal,nu este daunatoare,provocand reactia exagerata a globulelor albe si creand in organism dereglari mai mari decat produc invadatorii.

La indivizii normali, aceste substante sunt distruse de anticorpi.
La persoanele alergice, aceste substante stimuleaza producerea de histamina, vasodilatator puternic cu rol determinat in aparitia fenomenelor alergice (inflamatii, astm etc), diferite in functie de natura alergenilor. Alergiile pot fi alimentare, bacteriene, de contact, la frig, la radiatii solare, profesionale etc.

Cei mai comuni alergeni sunt:polenul,praful,unele metale (nichelul),unele cosmetice,lanolina,acarienii din praful de casa,parul de animale,veninul de insecte,unele medicamente (penicilina,aspirina). Multe pers sunt alergice la mucegai.Dintre alimente cele mai alergene sunt crevetii,crabii,capsunile,ciocolata,scoicile,alunele,nucile,pestele,ouale,laptele,soia si graul.

Simtome: congestie nazala,tuse,respiratie suieratoare,mancarimi,sufocare,dureri de cap,oboseala,urticarie
Conform ayurveda, alergiile au doua cauze principale:
- digestia proasta, care duce la insuficienta metabolizare a alimentelor si la aparitia de compusi toxici
- prezenta acestor compusi toxici in sange

Ce determina aparitia alergiilor?
Raspunsul este destul de simplu dar greu de admis si constientizat: toate produsele modificate de om (fructe, legume, cereale, leguminoase, carne, lactate, oua, detergenti, produse de ingrijire corporala, parfumuri, imbracaminte din fibra sintetica, covoare, mobilier dat cu vopseluri sintetice). E normal sa produca reactii din partea sistemului imunitar din moment ce acesta nu le recunoaste. Sigur, aici mai intervine un factor important: starea psiho-mentala (emotiile, gandurile, trairile).
Mai este un aspect de luat in seama-neexpunerea la factorii de mediu cu regularitate (soare, apa, aer, mersul descult prin iarba sau nisip).

Recomandari:
- expunerea la factorii de mediu naturali: aer, apa, plimbari in natura, respirarea de aer curat.
- consumul de alimente naturale (aproape imposibil pentru ca majoritatea au fost modificate): fructe, legume, cereale.
- consumul de plante cu efect adaptogen.

Tratament natural:


In cazul alergiilor protocolul terapeutic trebuie sa includa:

- plante care purifica ficatul
- plante care actioneaza asupra glandei suprarenale
- plante cu efect adaptogen
- plante care ajuta la o digestie optima
- produe destinate diverselor tipuri de alergii
Pentru retete personalizate de tratament, dieta si alte informatii, nu ezitati sa-mi scrieti pe adresa plantevindecatoare@gmail.com.

duminică, 9 iunie 2013

Slabirea (pierderea surplusului ponderal)


Slabirea (pierderea surplusului ponderal)
„Frumusetea este pierderea surplusului” Michelangelo.

Cresterea exagerata in greutate este o problema in primul rand emotionala, in al doilea rand alimentara si abia in al treilea rand, un dezechilibru la diferite nivele (hormonal, metabolic, mineral). Toate persoanele care se simt ranite, vulnerabile, neiubite dezvolta greutate in exces, ca o protectie fizica pentru o stare de disconfort emotional. Pe acest fond apare consumul excesiv de alimente, mai ales dulciuri si grasimi, precum si alimente rafinate si prelucrate. In acelasi timp, pot apare si dezechilibre metabolice sau hormonale, care accentueaza problema greutatii.
Pentru a pierde excesul ponderal este necesara o reglare a tuturor nivelelor cauzale (alimentatie, reechilibrare emotionala, reglare hormonala etc.).

Cauzele ingrasarii:
- mancatul pe fuga (infulecatul), fara mestecarea suficienta a hranei.
- lipsa tihnei la masa (mancatul in fata televizorului, calculatorului, in conditii de stres).
- consumul unei singure mese pe zi - stimuleaza retinerea grasimii ca sursa de depozit.
- consumul de alimente la ore tarzii (organismul stocheaza mai multe calorii in timpul somnului)
- asociere necorespunzatoare de alimente (carne+paine, cartofi+carne, carne+branza+oua)
- consumul de alimente procesate (lichide carbogazoase numite fraudulos sucuri, mezeluri, alimente prajite, dulciuri cu faina alba etc.), care sunt de fapt, non-alimente, privandu-ne corpul de vitamine si minerale.
- stresul (distresul) creste productia de cortizol, ceea ce induce o marire a apetitului si in plus favorizeaza depunerea excesului de grasime in zona abdominala.
- profesiile sedentare si lipsa activitatii fizice
- lipsa somnului stimuleaza secretia hormonului foamei, grelina, putand determina hiperfagia (manifestata prin infulecarea alimentelor, fara a fi masticate).
- problemele medicale: Deficienta hormonilor tiroidieni produce o scadere a ratei metabolice, ceea ce conduce la ingrasare.
- consumul anumitor medicamente: anticonceptionalele, corticosteroizi orali, medicamentatie diabetica, antipsihoticele.

Recomandari pentru obtinerea greutatii dorite:
- consumul unui pahar de apa de 200 ml inainte de fiecare masa
- servirea mesei in tihna, mestecand hrana de circa 20 ori pana aceasta se transforma intr-o masa semilichida. In acest fel apare mai repede senzatia de satietate (mananci mai putin) si digestia se face corect.

- consumul a 5 mese pe zi: 3 principale si 2 gustari. Mancand  mai des veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi.
- consumati produse care contin carbohidrati complecși (cereale integrale, leguminoase) in prima parte a zilei, iar spre seara legume si proteine cu un continut de grasimi scazute (quinoua cu legume, branza slaba de vaca cu legume, legume la aburi, salate de legume cu branza de soia, etc.)
- consumati aproximativ 2l lichide (apa, ceai detoxifiant) pe zi;

- combinati corespunzator alimentele;
- combaterea stresului cu ajutorul unor plant;
- folosirea unor suplimente pe baza de enzime pt. a facilita digestia alimentelor;
- folositi alimente care stimuleaza metabolismul;
- conceperea unui program de exercitii fizice care sa combine efortul aerob (alergare, mers vioi, gimnastica) cu cel anaerob (de forta-exercitii cu greutati). Masa musculara dezvoltata creste consumul caloric;
- alegerea unui consilier in nutritie competent si mentinerea legaturii cu acesta pentru obtinerea rezultatelor dorite si evitarea influentei factorilor perturbatori (conveniente sociala, anturaj, ispite alimentare etc.)

Pentru retete de tratament personalizate, scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Adrian Udrea-fitoterapeut,nutritionist-Timisoara,
Colaborator al revistei Formula As si Taifasuri

joi, 6 iunie 2013

Tratament naturist in hepatita



Hepatita este o inflamatie a ficatului, acuta sau cronica determinata,in special,de o infectie virala  Este singurul organ care se regenereaza, putandu-se regenera chiar complet.
Complicatiile pe termen lung ale bolilor hepatice, apar atunci cand regenerarea este fie incompleta, fie impiedicata de aparitia unui tesut cicatrizat. Aceasta situatie apare atunci cand, agentii agresivi, cum ar fi virusurile, medicamentele,bauturile alcoolice etc, continua sa atace ficatul, prevenind regenerarea completa. O boala caracterizata prin aparitia in cantitate mare a tesutului cicatrizat este ciroza hepatica.


 Simptomele de hepatita
1. Icterul Icterul este cauzat de o substanta chimica numita bilirubina acumulata in exces in tesuturile organismului. Atunci când ficatul este afectat de virusul hepatitei, este în imposibilitatea de a functiona normal şi aceasta subtanta chimica se acumuleaza in sange si incepe sa se scurge in tesutul organismului ducand la o culoare galbenă în piele, şi mai ales în jurul a albului ochilor.
2. Pierderea poftei de mâncar Pierderea poftei de mâncare, de asemenea, numita anorexie, este adesea primul simptom de hepatita acuta. Uneori, acest simptom dureaza pentru un timp foarte scurt, înainte de a fi înlocuit de greaţă şi vărsături.
3. Oboseală:oboseala este debilitanta si este o sursa mare de frustrare pentru persoanele cu boli hepatice. Atunci când ficatul este afectat, sentimentele de slăbiciune extremă sunt comune. 
4. Durere în muşchi şi articulaţii:durerile musculare şi articulare pot dura de la zile la saptamani si sunt foarte frecvente în hepatită acută.
5.Nivel scăzut de zahăr in sânge:infecţia cu virusul hepatitei A poate cauza scaderea zahărului din sânge. Prin urmare, monitorizarea periodică a nivelului de glucoză din sânge cu infuzie de glucoză constantă este esenţială, deoarece un nivel de zahar in sange periculos de scazut este o ameninţare constantă.
6. Insomnie este cauzata de inflamarea ficatului cu virusul hepatitei C, care duce la probleme de somn si treziri repetate în timpul nopţii. Unii oameni experiementeaza de asemenea vise intense şi înfricoşătoare
7.Prurit :persoanele cu hepatita C au, uneori, prurit, senzaţie de mâncărime a palmelor şi tălpilor.
8.Limfadenopatie: hepatita poate provoca, de asemenea, inflamarea ganglionilor limfatici. Apare de obicei în axile, in zona inghinală şi gât.
9. Slăbiciune: hepatita C provoaca, de asemenea, un sentiment de slăbiciune. Acest simptom poate varia de la slabiciune uşoară până la severă şi tinde să vină şi să plece. 

Tipuri de hepatită

1. Hepatita A (VHA) Hepatita A provoacă umflare şi inflamaţie la nivelul ficatului si este foarte frecventa în ţările subdezvoltate, rezultata din apa de băut sau din consumul de alimente infectate cu virusul hepatitei A (VHA). Acesta poate fi, de asemenea, transmisa prin contact sexual. Acest tip de hepatita are de obicei un debut lent şi majoritatea cazurilor se vindeca complet. Hepatita A poate fi descoperita prin teste de sange.
2. Hepatita B (VHB) Virusul hepatitei B este cel mai adesea contractat prin contact cu sange, fluide corporale, material seminal, consumul de droguri în comun cu aceleasi ace sau prin intepaturi cu ace infectate. Acesta poate fi de asemenea, transmisa prin contact sexual şi de la mamă la copil în timpul naşterii. Hepatita B cauzeaza o inflamatie a ficatului, care duce la o infecţie gravă, care poate provoca leziuni hepatice, care pot duce la cancer.
3. Hepatita C (VHC) 
Hepatita C, ca si hepatita B, se transmite prin contact cu sânge şi fluide corporale, sperma si ace infectate. Hepatita C a fost este cel mai frecvent tip de hepatita dobândit prin transfuzii de sânge până la paritia unui test disponibil în anii 1980. Hepatita C cauzeaza o inflamatie a ficatului, care duce la afectarea ficatului, si care poate duce la cancer. De obicei duce la inflamarea ficatului şi distrugerea cronica si lenta a ficatului pe o perioadă lungă de timp înainte de a duce la ciroză hepatică.
4. Hepatita D  
Hepatita D este cauzata de virusul VHD.Hepatita D poate fi obtinuta numai in cazul in care persoana este deja infectata cu virusul hepatitei B. Hepatita D provoacă, de asemenea, inflamarea ficatului si se transmite prin sange infectat, ace şi contactul sexual cu o persoana infectata cu VHD.
5.Hepatita E 
Similar cu hepatita A, hepatita E este, de asemenea, cauzata de apa de băut sau de consumul de alimente care sunt infectate cu virusul hepatitei A (AHA). Acesta poate fi, de asemenea, transmisa prin contact sexual si provoacă umflarea temporară a ficatului fara nicio deteriorare pe termen lung.
Tratament natural:
In combaterea hepatitei se folosesc 3 categorii de produse:
1. Produse cu efect antiviral

2.Produse cu efect regenerator hepatic

3Produse care cresc sistemul imunitar