luni, 25 februarie 2013

Tratament naturist in diabet zaharat

Diabetul zaharat reprezinta cresterea nivelului glucozei din sange,care afecteaza intreg organismul (organe interne,vasele de sange,creste predispozitia la infectii,afectarea nervilor,rani pe piele greu vindecabile ).In caz de diabet,pancreasul,prin celulele beta, nu reuseste sa produca sau sa foloseasca insulina necesara,iar nivelul de zahar din sange creste incontrolabil.
Diabetul de tip 1 se declanseaza la varste mici si este o afectiune autoimuna,in care sistemul imunitar ataca celulele beta producatare de insulina.
Diabetul de tip 2 este forma cea mai raspandita in care pancreasul produce insulina insa in cantitati mici,insuficiente.

Factorii favorizanti:
-obezitatea
-tensiunea sangelui de 140/9mm/Hg sau mai mare
-nivelul de Hdl (colesterol bun) mic
-inactivitatea
-alimentatia rafinata si procesata

 Louise Hay in carte ''Poti sa-ti vindeci viata'' sustine ca diabetul, manifestat prin hiperglicemie, are ca substrat psiho-emotional gandurile excesive legate de ceea ce ai fi putut sa fii,dorinta uriasa de a controla,absenta oricarei dulceti a vietii.

Masuri Terapeutice:

1.Includerea in stilul de viata a unui program de exercitii fizice care combina efortul aerob cu efortul anaerob

2.Mentinerea greutatii corporale la un nivel optim

3.Respectarea dietei prin excluderea alimentelor rafinate,indelung procesate si bogate in grasimi saturate.

4.Administrarea de tratamente naturale pe baza de plante si anumite minerale.In acest caz reteta de tratament naturist ar trebui sa includa:

-plante care ajuta la cresterea secretiei pancreatice de insulina


- plante care reduce nivelul glicemiei
- produse care ajuta la metabolizarea corespunzatoare a carbohidratilor

 -produse care protejeaza ochiul de acumularile de polioli ca urmare a nivelului ridicat de glucoza


 Pentru elaborarea de retete naturiste personalizate, scrieti-mi pe adresa de email plantevindecatoare@gmail.com

miercuri, 20 februarie 2013

Tratament naturist in dischinezia biliara


        Dischinezia biliara reprezinta perturbarea functionarii veziculei biliare (fierii) fie prin hipotonie (functie scazuta sau fiere lenesa) ori prin hipertonie (fierea foarte activa), ambele disfuctii producand simptome neplacute la nivel digestiv, cum ar fi: greata, senzatie de voma, balonare, gust amar matinal, constipatie, diaree etc. 
 Vezicula biliara înmagazinează bila eliberată de ficat şi o transportă în intestinul subţire unde contribuie la digestia grăsimilor rezultate din timpul mesei. Bila trece în vezica biliară prin canalul biliar comun pe care îl are cu intestinul subţire. Dacă această substanţă nu este secretată de vezica biliară sau nu poate circula prin ductul biliar comun, va reajunge în vezică, fapt ce duce la dischinezie biliară.  
La unele persoane, boala poate sa apara ca o predispozitie genetica sau din cauza unor afectiuni hepatice, gastrointestinale, pancreatice. Multe dintre femeile aflate la menopauza ajung sa sufere de dischinezie biliara din cauza unor tulburari endocrine care pot sa apara in aceasta perioada a vietii. 
   De cele mai multe ori, bolnavul prezinta durere in hipocondrul drept, gust amar, flatulenta, migrena, oboseala fizica si intelectuala, astenie, lipsa poftei de mincare, arsuri epigastrice, indispozitie generala. Evolutia este ondulatorie, pe fondul sindromului dispeptic de tip biliar, accese dureroase de tipul colicii biliare. Se disting doua tipuri de dischinezii: hipotone si hipertone. 
Cele hipotone se caracterizeaza prin jena moderata sub rebordul costal drept, greturi, migrene, varsaturi, intoleranta la grasimi sau condimente.
Dischinezia hipertona se manifesta prin dureri sub rebordul costal drept si este declansata de stres psihic, consumul de alimente condimentate sau stari conflictuale.
Conform unor teorii dischinezia nu are sediul in vezica biliara. Miscarea vezicii este raspunsul acesteia la comenzi hormonale (la un hormon numit colecistochinina) sau la comenzi ale sistemului nervos, care au ca punct de plecare duodenul (prima parte a intestinului subtire la iesirea din stomac) sau punctul de plecare este chiar mai jos, in intestinul subtire. Unii oameni se nasc cu o alergie la glutenul din grau si poarta toata viata aceasta intole­ranta. Glutenul din grau da o alergie in mucoasa intestinului subtire si sunt scoase din uz acele celule din aceasta captuseala a intestinului subtire, asa ca ele nu mai secreta colecistochinina. Si, implicit, sunt perturbate contractiile vezicii biliare.
 Mânia, supărarea, frica, activitatea sexuală excesivă sunt factori de dereglare a bilei.

Tratament naturist:
1.Vezica biliara lenta:
Se folosesc urmatoarele tipuri de plante:

-plante cu efect coleretic-colagog


- plante cu efect stimulent asupra musculaturii netede de la nivelul veziculei biliare
 -plante  care contribuie Ia descongestionarea ficatului si a splinei

-plante care  regleaza secretia biliara.
 Vezica biliara activa:
Se folosesc urmatoarele tipuri de plante: 

-plante ce actioneaza asupra starilor de stres,anxietate,depresie care se reflecta la nivelul vezicii biliare.
-plante care regleaza secretia biliara.


Pentru retete personalizate de tratament, dieta si alte informatii,  scrieti-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com.      

miercuri, 13 februarie 2013

Tratament naturist in mastoza fibrochistica


Mastoza fibrochistica (boala Reclus, displazia mamara) este o afectiune a sanilor caracterizata de aparitia de chisturi, de obicei multiple, intr-unul sau in ambii sani, insotite si de modificari ale tesutului mamar (sub forma de induratie, senzatie de disconfort, durere si tensiune mamara), manifestari ce apar in legatura cu variatiile hormonale ce caracterizeaza ciclul menstrual al femeii (apar inaintea menstruatiei si pot disparea dupa menstruatie in unele cazuri).

Cauze:
- xenoestrogenii: Xenos inseamna in limba greaca strain, iar estrogenii sunt o clasa de hormoni care induc dezvoltarea caracterelor feminine la toate vietuitoarele. Asadar, xenoestrogenii sunt niste substante artificiale, care imita efectele hormonilor feminini naturali, actionand la nivelul întregului organism si provocand aparitia unor modificari majore.
La varste mici, la persoanele de sex feminin, xenoestrogenii provoaca aparitia prematura a pubertatii (in ultimii ani sunt inregistrate tot mai des cazuri de fetite de 8(!)-10 ani, la care apare o maturizare sexuala accelerata). In adolescenta si la varsta adulta, xenoestrogenii produc la femei diverse tulburari, dintre care cele mai frecvente sunt cancerul la san si cel uterin, fibroamele uterine, chisturile ovariene, sindromul de premenopauza, mastozele fibrochistice, sindromul premenstrual. La varste mici, la persoanele de sex masculin, xenoestrogenii induc tulburari de sexualizare (insuficienta dezvoltare a testiculelor si/sau a functiilor acestora). La adolescenti si la barbatii adulti, xenoestrogenii provoaca impotenta si infertilitate, efeminare excesiva, predispozitie spre supra-alimentare si sedentarism, afectiuni mamare specific feminine (mastoze, cancer la san). Pe ansamblu, la ambele sexe, xenoestrogenii provoaca dezvoltarea in exces a tesutului adipos, aparitia obezitatii abdominale, aparitia afectiunilor tumorale.

Unde se gasesc?

* Bidoanele din plastic (PET-urile) - contin o substanta chimica numita bisfenol A sau prescurtat BPA (din engleza - bisphenol-A). Aceasta substanta este un estrogen foarte puternic, care intre altele efemineaza puternic barbatii, creste riscul de malformatii la nastere, declanseaza pubertatea precoce, obezitatea, anumite forme de cancer. BPA nu se afla doar in componenta „pet-urilor” de suc si de apa minerala, ci si a biberoanelor, a caserolelor si a altor ambalaje alimentare. El actioneaza precum estrogenul, blocand secretia hormonului sexual masculin, inclusiv a testosteronului.
* Tevile si recipientele din PVC - contin asa-numitii ftalati, substante chimice intalnite si in parfumuri, in oja de unghii, in detergenti, sapun, sampon si creme de corp, inclusiv cele pentru copii. Ca atare, nivelul de ftalati cu care organismul nostru intra in contact zi de zi este foarte mare, aceste substante avand de asemenea efect estrogen, favorizand obezitatea abdominala si rezistenta la insulina. Bebelusii ale caror mame au fost expuse la un nivel ridicat de ftalati in timpul sarcinii se nasc cu probleme ale organelor genitale.
* Laptele produs in ferme de tip industrial - in august 2010, la mai multe fetite din China, hranite cu acelasi fel de lapte, s-a constatat ca au inceput sa le creasca... sanii. O ancheta declansata imediat a constatat ca nivelul de prolactina si de estradiol, hormoni care determina, intre altele, aparitia caracterelor secundare feminine, era in sangele copiilor respectivi mai mare decat la o femeie adulta. Explicatia: vacile fermei de tip industrial care producea laptele cu care au fost hranite respectivele fetite au fost dopate cu cantitati uriase de hormoni, pentru a le stimula lactatia. Cazul fermei chineze este unul flagrant, dar in toata lumea industrializata se practica dopajul cu hormoni al animalelor pentru lapte.
* Ouale produse in ferme de tip industrial - in lumea crescatorilor de pasari este binecunoscut faptul ca un „mic” supliment de estradiol (cea mai importanta forma de estrogen din regnul animal) pus in hrana pasarilor creste productia de oua cu 30%, adica mareste enorm profitul afacerii. Ce-i drept, normele in domeniu interzic folosirea acestor hormoni in furajarea gainilor ouatoare, dar in ciuda „nobletii” acestei prevederi, nu exista nici o analiza obligatorie care sa verifice respectarea acestei cerinte. Iar tentatia de a-ti dubla profitul si, pana la urma, de a nu da faliment in fata crescatorilor care deja practica dopajul gainilor este imensa. Astfel, ajungem sa consumam specialitatea secolului XXI, adica oua cu estradiol, zilnic si fara sa stim. Si inca un lucru: un studiu facut in anul 2009, in Norvegia, a aratat ca nivelul de hormoni feminini la ouale gainilor crescute in custi era mai mare cu peste 10% decat la cele libere, in aceleasi conditii de alimentatie. Explicatia: stresul animalelor crescute in custi duce la hipersecretia acestor hormoni, al caror exces este periculos pentru sanatatea umana.

* Carnea - este probabil alimentul cel mai poluat cu xenoestrogeni. Administrarea de hormoni asa-zis „de crestere” a devenit atat de raspandita, incat, personal, nu stiu sa recomand o sursa de incredere pentru a procura carne „curata” din acest punct de vedere. Si cand spun aceasta, am in vedere cazul unor amici, tarani dintr-un sat uitat de lume din Dobrogea, care au primit de la veterinar o solutie minune, care stimuleaza cresterea puilor de gaina. Romani cu spirit stiintific innascut, ei au facut un test: jumatate din pui i-au hranit doar cu graunte, ca si pana atunci, iar cealalta jumatate i-au hranit cu graunte + un supliment din acea solutie, albastra la culoare. Toamna, cand se numara intre altele bobocii, puii crescuti cu solutie albastra erau ca Fat-Frumos, crescuti de doua ori mai mari decat fratii lor, care primisera numai graunte. Atunci, oamenii mei s-au hotarat: din acel moment, vor creste gaini numai cu solutie albastra, mai ales ca la gust carnea acestora era la fel ca cea ecologica! Si asa este - carnea porcilor, vitelor, pasarilor sau chiar pestilor „ajutati” cu hormoni de crestere are acelasi gust ca si cea ecologica. Insa hormonii cu care au fost otravite animalele ajung si in carnea lor, intr-o proportie suficient de mare incat sa produca obezitate, celulita, infertilitate masculina, tulburari de ciclu menstrual, cancere cu determinare hormonala. E drept, ca si in cazul oualor,
* Aditivii alimentari - luati separat, dar mai ales combinati in diferitele alimente, efectele lor hormonale sunt aproape necunoscute, avizarea lor pentru folosirea in alimentatia umana fiind facuta cu o usurinta incredibila. Unul dintre acestia, adica E320 (butilhidroxianisolul sau BHA - folosit pentru conservarea substantelor grase), are actiune estrogena deja demonstrata si creste riscul de a dezvolta cancer la san si ovarian. Gasim acest xenoestrogen in unele tipuri de unt, in preparate din carne, in piureurile instant, in grisine etc.
* Detergentii - mult mai la nord de Florida, dupa Cercul Polar, tot apa poluata, de data aceasta cu xenoestrogeni din detergenti, a determinat transformari dramatice la ursii polari. La populatia de ursi polari care au consumat apa cu detergenti s-a constatat nasterea aproape exclusiv de pui de sex feminin sau hermafroditi, in detrimentul celor de sex masculin. Mai mult, ursoaicele au inceput sa dezvolte in masa fibroame uterine si alte afectiuni hormonale. Aceasta pentru ca multi detergenti, dar si alte solutii, cum ar fi balsamurile pentru rufe, au efecte hormonale feminizante, continand ftalati, dar si alti xenoestrogeni sintetici, inca prea putin studiati.

Cum ne ferim de xenoestrogeni
* Evitati produsele lichide si semi-lichide ambalate in plastic
* Folositi ambalaje de sticla, inox, lemn si hartie - mai ales pentru lichide, sticla este de baza, deoarece este practic neutra ca efecte asupra sanatatii si nu reactioneaza in nici un fel cu lichidele pe care le contine, fie ele acide, alcaline, alcoolice etc.
* Nu lasati plasticul la indemana copiilor - mai toate obiectele din plastic, pe care cei mici au obiceiul sa le bage in gura, sa le roada etc., au un potential estrogen ridicat. Pe de alta parte, copiii mici si sugarii sunt, din pacate, cei mai sensibili la actiunea xenoestrogenilor, iar din acest motiv, obiectele care contin bisfenol A sau PVC trebuie inlocuite cu altele, din lemn sau din alte materiale, care sa nu contina xenoestrogeni.
* Inapoi la laptele romanesc
* Preferati ouale bio - costa mai mult - e adevarat - dar merita sa va protejati sanatatea. La noi in magazine au aparut oua produse in ferme certificate biologic, dar puteti sa le luati si direct din gospodariile taranesti, cu conditia sa aveti un furnizor de incredere. Din pacate, furajele cu estrogeni sintetici au inceput sa fie destul de accesibile, la fel ca si pesticidele, iar unii tarani sunt tentati de supraproductiile obtinute cu ajutorul acestora.
* Reduceti/eliminati consumul de carne - in primul rand, deoarece carnea animalelor furajate cu hormoni, acelea care consuma vegetale dopate cu pesticide sau, pur si simplu, tinute in custi si stresate, constituie alimentul cel mai bogat in xenoestrogeni.
* Preferati legumele si fructele cultivate ecologic - deoarece mare parte din insecticidele, fungicidele si antibacterienele sintetice, folosite in agricultura, contin xenoestrogeni. Cea mai buna solutie, adoptata tot mai des in Europa si in Statele Unite, este sa va cultivati propriul petic de gradina, in care sa folositi doar ingrasaminte si substante biologice. In cazurile, care apar din pacate, in care daunatorii sunt foarte agresivi, folositi doar minimum de pesticide sintetice si doar cand este neaparat nevoie.
* Mai multa miscare - daca faceti exercitii fizice, cate 40 de minute, de macar trei ori pe saptamana, receptivitatea la actiunea nociva a xenoestrogenilor va scadea cu aproape o treime. De ce? Deoarece efortul fizic topeste tesutul adipos, care este un adevarat magnet pentru xenoestrogeni, dar acelasi efort fizic intensifica si procesele de eliminare a substantelor toxice din organism. Nu in ultimul rand, miscarea, mai ales in aer liber, favorizeaza producerea in organism de hormoni masculini, care vor compensa aportul de xenoestrogeni.
* Mai multa clorofila - este un sfat numai bun de urmat acum, primavara, cand se gasesc din belsug principalele surse de sange verde, adica urzica, leurda, ceapa verde, salata verde, spanacul.

Tratament naturist
- Vitex agnus castus: reduce manifestarile in sindromul ovarului polichistic, in sindromul premenstrual (inflamatii si dureri ale sanilor, iritabilitate, depresii, migrene, retentie hidrica), in dismenoree (dureri menstruale), amenoree (lipsa menstruatiei), in menopauza (osteoporoza, depresii, palpitatii, ameteli, migrene, insomnii, iritabilitate, anxietate, transpiratii excesive), endometrioza, afectiuni benigne ale sanului.
- Extractul de mladite zmeur: adjuvant in tulburari premenstruale (tensiune mamara, dismenoree. etc.), fibrom uterin, chist ovarian, metroragie, menoragie, amenoree, metrita si vaginita; hipogonadism la pubertatea femeilor (amenoree, pilozitate excesiva, nedezvoltarea glandelor mamare); iminenta de avort; tulburari de libidou; imbatranire precoce la femei.
- Cretisoara: se fac cure de 3 luni, timp in care se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere de Cretisoara de patru ori pe zi. Este un tratament care stopeaza de cele mai multe ori cresterea nodulilor mamari, care scade intensitatea si frecventa durerilor la nivelul sanilor, care ajuta chiar la reducerea in dimensiuni a nodulilor mamari. De asemenea, aceste cure ajuta si la eliminarea durerilor de sani corelate cu sindromul premenstrual. Pentru toate aceste afectiuni, suplimentar fata de tratamentul intern, se aplica si comprese pe sani cu infuzie combinata de Cretisoara, comprese care se tin minimum 60 de minute pe zi.
- Evening Primrose: uleiul de Evening Primrose previne si regleaza dezechilibrele hormonale la barbati si femei. Are efect pozitiv asupra sintezei si actiunii hormonilor sexuali, echilibreaza raportul estrogen/progesteron, regleaza ciclurile menstruale, blocheaza prostaglandinele pro-inflamatoare care produc crampele menstruale, reduce inflamatia si durerea la nivelul sanilor (in mastalgia ciclica), congestiile pelvine, retentia hidrica (edeme), iritabilitatea si depresia. Se pare ca o deficienta de acid gamma-linolenic (GLA) cauzeaza sensibilitate anormala la hormonul prolactina, care conduce la simptomele sindromului premenstrual (SPM). Uleiul de luminita este eficient in: sindrom premenstrual, dismenoree, cicluri menstruale dureroase, endometrioza, mastoza fibrochistica (micsoreaza numarul si marimea fibroamelor si chisturilor uterine), disfunctia organelor sexuale, frigiditate (femei), impotenta (barbati), sterilitate, incetinirea dezvoltarii sexuale (adolescenti). In menopauza calmeaza bufeurile, iritabilitatea, asigura femeilor un confort sporit.
- Napraznicul: cercetari de laborator au pus in evidenta faptul ca napraznicul contine germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenarii celulare deosebit de puternic. Or, se pare ca aceasta intensificare a oxigenarii celulare este cheia vindecarii tumorilor, atat maligne, cat si benigne. Se fac cure indelungate (minimum 3 luni) cu napraznic administrat sub forma de comprimate, cate 6 pe zi.
- Zeolitul: intoxicaţii cu metale grele, intoxicaţii cu pesticide, intoxicaţii cu xenoestrogeni, iradiere, gastrită hiperacidă, infecţii intestinale, diaree, gută, infecţii virale şi bacteriene, afecţiuni ale pielii (în tratamentul rănilor şi arsurilor, datorită acţiunii bacteriostatice, dezinfectante, detoxifiante şi cicatrizante), favorizează vindecarea diferitelor micoze, herpesului, neurodermitelor şi psoriazisului.
- Cura cu suc de varza: 1-2 pahare pe zi, pe termen lung (2-3 luni), cu rol antiinflamator si antitoxic. Varza dulce si sucul ei reprezinta surse bogate de sulf, calciu, fosfor, siliciu, fier, iod, cobalt, tiamina si riboflavona, fiind considerate panacee in numeroase afectiuni, cu impact deosebit in prevenirea neoplaziilor si resorbtia formatiunilor tumorale benigne. Concomitent, se vor aplica zilnic cataplasme cu foi de varza strivite, pe ambii sani, timp de cateva ore. Foile de varza se acopera cu tifon.
- Cura cu suc de morcov: 1-2 pahare suc de morcov pe zi, timp de 30 de zile. Se poate incorpora si suc de lamaie (aport de vitamina C). Alaturi de ficat, morcovul este alimentul cel mai bogat in caroten, un antioxidant puternic, care protejeaza impotriva imbatranirii premature a tesuturilor, ajutand sistemul imunitar debilitat. Sucul de morcovi reprezinta unul dintre cei mai puternici solventi naturali ai formatiunilor tumorale.

 - Indol3 Carbionol
 
Pentru retete personalizate de tratament, dieta si alte informatii, nu ezitați sa-mi scrieti pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

duminică, 10 februarie 2013

Tratament naturist in anemie



Anemia reprezinta diminuarea cantitatii de hemoglobina functionala circulanta totala  sub 12 grame/100 ml la femeie sau 13 grame/litru la barbat.
Anemia feripriva. Anemia cauzata de catre deficitul de fier este cea mai comuna forma de anemie din lume. Ea afecteaza frecvent copii mici si femeile insarcinate, mai putin frecvent copii mai mari si adultii de peste 50 ani, si rar adolescentii si adultii tineri.
Deficitul apare atunci cand organismul pierde mai mult fier decat primeste din alimentatie si alte surse. Corpul incearca sa compenseze acest deficit producand un numar mai mare de hematii, care prezinta dimensiuni mai mici decat in mod normal. Rezultatul consta in cantitatea de hemoglobina disponibila mai mica si celule corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen.
In general, anemia se manifesta prin oboseala, paloarea pielii si mucoaselor, slabiciune, dificultati respiratorii, cefalee (dureri de cap) si uneori, prin racirea extremitatilor.
Semnele si simptomele anemiei carentiale feriprive sunt:
-    inflamatii si dureri ale limbii
-    unghii casante
-    pofte neobisnuite pentru alimente fara valoare nutritiva (inghetata, etc.)
-    pierderea apetitului, in special la copii
La unii bolnavi de anemie feripriva se manifesta si sindromul picioarelor nelinistite – caracterizat prin dureri la nivelul membrelor inferioare, dureri ce pot fi reduse prin miscarea picioarelor.

Cauze:
- Pierderea de sange
Globulele rosii din sange contin fier. Deci, prin pierderea de sange, organismul pierde si fierul necesar pentru buna sa functionare.
Femeile cu flux menstrual abundent prezinta un risc crescut de aparitie a anemiei. Menstruatia cauzeaza pierderi de fier la toate femeile de varsta reproductiva, dar constituie o posibila cauza a anemiei in special la femeile cu flux menstrual abundent (menoragie). De altfel, întrucât pierderile menstruale sunt mai importante la pubertate, rezervele de fier ale adolescentelor pot fi usor golite, daca alimentatia lor nu le furnizeaza suficient fier.
- Pierderile latente, cronice de sange – din cauza unui ulcer peptic, unei tumori a rinichiului sau vezicii urinare, polip al colonului, cancer colorectal, fibrom uterin – pot fi cauze ale anemiei feriprive.
Hemoragiile gastrointestinale pot fi cauzate de utilizarea frecventa de aspirina sau alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Acestea pot irita mucoasa gastrica, provocand sangerari. De altfel, unele medicamente pot provoca o carenta in fier: antiacide, antihistaminice, inhibitorii pompei de protoni, tetraciclinele.
Hemoragiile din corp se pot manifesta prin prezenta sangelui in urina (hematurie) sau in scaun.
- Aporturile alimentare insuficiente in fier
Organismul isi procura fierul necesar din alimentele consumate. Daca dieta este saraca in fier, in timp, organismul poate fi privat de fierul necesar. Alimentele bogate in fier sunt: carnea rosie, ouale, produsele lactate.
- Malabsorbtia fierului
Asimilarea fierului are loc la nivelul intestinului subtire. O afectiune intestinala (boala Crohn sau boala celiaca, de exemplu), poate afecta capacitatea intestinului de a asimila nutrientii din alimentele digerate, ducand la anemie carentiala feripriva. 
-  Sarcina
In lipsa suplimentelor de fier, anemia feripriva survine la numeroase femei insarcinate, deoarece rezervele de fier sunt utilizate in volumul crescut de sange al mamei, dar si ca sursa de hemoglobina pentru fetusul aflat in crestere. Fetusul are nevoie de fier pentru a fabrica globule rosii, vase sangvine si muschi.
Anemia prin deficit de acid folic. Este cel mai comun tip de anemie megaloblastica (in care hematiile au dimensiuni mari). Este cauzata de deficienta acidului folic, vitamina necesara corpului pentru a produce celule normale.
Aceasta forma de anemie este intalnita in special la sugari si adolescenti. Desi este de regula provocata de aportul dietetic necorespunzator, uneori se datoreaza inabilitatii organismului de a absorbi acidul folic din alimente.. Fumatul creste riscul anemiei deoarece ingreuneaza absorbtia vitaminei C necesara absorbtiei acidului folic.

Anemia prin deficit de acid folic se poate dezvolta ca o complicatie a sarcinii, deoarece in acesta perioada organismul are nevoie de o cantitate de 8 ori mai mare de acid folic decat in mod normal.

 Cauzele anemiei prin deficit de acid folic includ:
- consumul insuficent de alimente bogate in acid folic
- necesitatea crescuta de acid folic, care poate aparea in graviditate sau in anumite boli, cum ar fi boala cu hematii in secera
- malabsorbtia (absorbtia insuficienta) sau tulburari de depozitare a acidului folic. Consumatorii cronici de bauturi alcoolice sau persoanele cu afectare renala severa care necesita dializa, prezinta malabsorbtie de acid folic.

Anemia prin deficit de vitamina B12. Este un tip de anemie megaloblastica mai putin comun decat cel prin deficit de acid folic, care se dezvolta atunci cand corpul nu primeste sau nu absoarbe o cantitate suficienta de vitamina B12.
Organismul stocheaza cantitati mari de vitamina B12, astfel incat anemia poate sa nu devina evidenta pentru o perioada de pana la 4 ani de la incetinirea sau stoparea absorbtiei. Scaderea numarului de hematii rezultata poate cauza: scaderea abilitatii de a controla musculatura, pierderea senzatiilor la nivelul picioarelor si mainilor, senzatie dureroasa sau de arsura a limbii, scadere in greutate, tulburari de vedere.

Cauze ale insuficienței de vitamina B12 sunt: cantități reduse de acid clorhidric în stomac, ileon îndepărtat sau bolnav, competiție pentru vitamina B12 din partea microorganismelor sau a paraziților intestinali și prezența substanțelor toxice în organism. Vitamina B12 este produsă în mod natural în organism în dinți, gingii, amigdale, limbă, faringe, conjunctiva ochilor, esofag și partea superioară a stomacului. Anemia pernicoasă este provocată de lipsa factorului intrinsec, substanță necesară absorbției vitaminei B12.

Anemia pernicioasa. Este cea mai comuna forma de anemie prin deficit de vitamina B12. Deoarece majoritatea oamenilor care consuma carne si oua primesc o cantitate suficienta de vitamina B12 in dieta, deficitul acesteia inseamna de regula ca organismul nu o absoarbe in mod corepunzator.
Afectarea absorbtiei poate apare la persoanele care au suferit interventii chirurgicale la nivelul stomacului sau intestinului, care prezinta boli digestive (ex. gastrita, cancer gastric,boala Crohn, infectii intestinale).
Anemia pernicioasa afecteaza mai frecvent persoanele cu varste cuprinse intre 50-60 ani. Tulburarile de alimentatie sau o dieta neechilibrata maresc riscul dezvoltarii acestui tip de anemie. Astfel se intampla si in pacientilor cu diabet zaharat sau boala tiroidiana.

Anemia prin deficit de vitamina C. Este o tulburare rara ce cauzeaza producerea unor eritrocite cu dimensiuni mici de catre maduva osoasa. Deficitul de vitamina C rezulta in urma aport dietetic foarte redus si pe o perioada indelungata.

Anemia hemolitica. Tip de anemie determinata de o distructie exagerata a eritrocitelor, care nu pot fi inlocuite corespunzator de maduva osoasa. Distructia hematiilor poate fi intravasculara (in intoxicatii, infectii, complicatii posttransfuzionale, etc.) si extravasculara sau intracelulara (in eritrocitopatii, hemoglobinopatii, etc.). Anemia hemolitica poate cauza, printre altele, marirea de volum a splinei (splenomegalie), durere, soc si calculi biliari.

Talasemia. Forma de anemie provocata de incapacitatea organismului de a produce o cantitate suficienta de hemoglobina.
Exista doua categorii de talasemie, in functie de care lantul polipeptidic care intra in componenta globinei (fractiunea proteica a hemoglobinei) este afectat. In alfa talasemie exista o tulburare in productia lantului alfa, iar in beta talasemie - in productia lantului beta.
Caracterizata prin productia unor hematii mici si fragile, talasemia se transmite autozomal recesiv. Astfel, ea afecteaza doar persoanele care mostenesc gena defectuoasa de la ambii parinti.

Anemii hemolitice autoimune. Exista patru tipuri majore de anemie hemolitica autoimuna: anemia hemolitica autoimuna la cald, anemia hemolitica autoimun la rece (sindromul aglutininelor la rece), hemoglobinuria paroxistica la rece si anemia hemolitica autoimuna de tip mixt.
Anemia hemolitica autoimuna la cald este cea mai comuna forma de anemie de acest tip. Ea apare cand organismul produce anticorpi ce se ataseaza de hematii. Aceste hematii sunt ulterior distruse in splina, ficat sau maduva osoasa.
Anemia hemolitica autoimuna la cald afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile. Aproximativ o treime dintre pacientii cu acest tip de anemie prezinta, de asemenea, si limfom, lupus sau boala tesutului conjunctiv.
In anemia hemolitica autoimuna la rece, organismul ataca hematiile cu o temperatura egala cu sau mai scazuta decat temperatura corporala.
Forma acuta a acestei tulburari se dezvolta frecvent la persoanele care au suferit de pneumonie, mononucleaza sau alte infectii acute. Boala este de regula blanda si de scurta durata, si dispare fara tratament.

 Tratament naturist:
- cura cu suc de urzică se recomandă în mod special în anemie, atât în cea feriprivă (urzica este bogată în fier și favorizează asimilarea acestui oligoelement), cât și în formele auto-imune sau în cele în care apar modificări morfologice ale hematiilor. Urzica stimulează hematopoieza, activând procesele fiziologice de formare a globulelor roșii, albe și a trombocitelor (C. Părvu – Universul plantelor). Este bogată în clorofilă, xantofile, fier și vitamina C.
- sfecla rosie contine fier, dar si magneziu si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement si pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor).
- catina: mugurii şi fructele de cătină conţin din abundenţă vitaminele B1, B2 şi C, acid folic, acizi graşi nesaturaţi şi carotenoide, fiind unele dintre cele mai indicate remedii pentru anemie. Astfel, preparatele din cătină stimulează formarea de globule roşii, cresc pofta de mâncare, detoxifiază organismul şi înlătură starea de oboseală.
- macesele: prinrin continutul foate mare de vitamina C sunt indicate in racela, gripa, si pneumonie, anemie si oboseala cronica.Bogatia de substante antioxidante le face deosebit de utile in caz de stimulare a imunitatii, fiind un bun  regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral si avand efect antiimbatranire.
- meiul: este o sursa excelenta de fier, fibre si vitamine din grupul B. Persoanelor anemice li se recomanda sa consume preparate din mei pentru refacerea cantitatii de fier din organism.
- pastura: ajută în prevenirea şi tratarea anemiilor datorită conţinutului bogat în vitamine, aminoacizi esenţiali şi minerale. De asemenea, joacă un rol important şi în întărirea sistemului imunitar al organismului şi ajută la completarea carenţele provenite în urma unei alimentaţii nesănătoase.
- coacazele negre: sucul de coacăze negre are efecte cu adevărat magice în combaterea tuturor tipurilor de anemie. Se consumă zilnic 12 linguri de suc la adulţi şi 10-15 linguriţe la copii, pe stomacul gol, în cure de minimum 4 săptămâni. Pe timpul anotimpului rece, se consumă fructele uscate - 4-6 linguriţe de pulbere, obţinută prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea, pe zi.
- turita mare: florile turiţei-mari au proprietăţi astringente, coleretice, colagoge şi hemostatice şi sunt un remediu foarte bun pentru anemii, pentru afecţiuni hepatice şi ginecologice. Datorită gustului amărui, are un efect astringent şi de aceea, turiţa-mare este eficientă în caz de diaree, tratând, de asemenea, şi alte tulburări ale sistemului digestiv. De asemenea, planta are un efect benefic în afecţiunea dermatologică «piciorul de atlet», cauzată de o ciupercă şi care se manifestă la nivelul labei piciorului.
- amestec de ridiche, morcov si sfecla rosie (100 ml din fiecare).
- semintele de dovleac: reprezinta un adevarat concentrat de vitamine si de minerale, continand peste 50 de micro si macro elemente. Nu degeaba dietologii din Japonia le pun pe primul loc in tabelul produselor alimentare. Ele sunt bogate in acizi grasi, sanatosi, polinesaturati, ceea ce inseamna in primul rand in celebri Omega 3 si Omega 6. Ele ne pot asigura necesarul zilnic de magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru, zinc, calciu, mangan, dar si de vitamine precum A, E, F, B1, B2, C, D, K, P si PP. In acelasi timp, ele reprezinta o sursa pretioasa de proteine. Se bucura de un continut bogat in lecitina, rezine si enzime.
- ouale de prepelita: astm bronsic, alergic, rahitism, anemie feripriva, hipovitaminoza B, stari de convalescenta, astenie generala si sexuala.
 - extractul de mladite de catina: anemie hipocroma si normocroma, trombocitopenii de diverse etiologii si sindroame hemoragice trombocitopenice, leucopenie, hepatite virale cu citomegalovirus si virus Epstein-Barr, anorexie si meteorism (in special la sugari si la copiii mici), hipercolesterolemie.
- extract din muguri de brad: anemie, demineralizare la copii si adolescenti, carente minerale si decalcefieri la adulti, dureri osoase de crestere la copii, consolidarea fracturilor, rahitism, osteoporoza, spasmofilie, carie dentara, paradontoza, rinofaringite repetate la copii, cu hipertrofie glandulara.
- extract din muguri de alun:anemie hipocroma ,in special prin pierderi de sange, ca urmare a gastritelor, ulcerelor, afectiunilor digestive, sângerărilor hemoroidale.

Pentru rețete personalizate de tratament, dieta si alte informații, nu ezitați sa-mi scrieți pe adresa plantevindecatoare@gmail.com